Петкова за „Турски поток”: Следваме националния си интерес и законите на ЕС

11:00, 17 дек 18 / Политика 25 1495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Трябва да следваме националните си интереси и стриктно да спазваме европейското законодателство за „Турски поток“, каза енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV.

„Турски поток“ като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК”, каза енергийният министър.

Тя уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”.

„Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ и Катар и т.н. Ние трябва да гледаме националния си интерес и стриктно да спазваме европейските правила. Всичко правим по реда на правилата и европейските директиви по отношение на природния газ”, подчерта Петкова.

Тя коментира и темата с енергийната стратегия на страната ни, която бившият министър на икономиката Румен Овчаров определи като източник на финансиране на определени фирми: „Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със срок до края на 2020 г. Правителството направи актуализация на стратегията и трябва да се определи кой трябва да вземе решение за реализацията на проекта. В третата фаза на проекта ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама