България е сред последните пет в Европа с най-големи разходи за храна

08:30, 17 дек 18 25 1200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България заема незавидното 35 място по разходи, които средностатистическият нашенец харчи за хранителни продукти, съобщи БГНЕС. Общо в класацията са включени 40 европейски държави.

Българинът отделя над една трета от своите доходи, за да нареди трапезата си. В процентно отношение това прави 36,7% от парите му. Това е най-високият процент сред държавите от Европейския съюз. Зад нас няма нито една страна-членка на ЕС.

Българинът е лидер и в една негативна класация. Той е на второ място на Стария континент по разходи за алкохол и цигари. Той отделя средно 5,1% за тези свои нужди. Тук сме изпреварени от своя вечен побратим във всички подобни изследвания – Румъния. Нашите северни съседи харчат за тютюн и напитки 8,2%. Самата Румъния също не се представя добре в класацията. Тя ни изпреварва само с две места и е 33. Разходите на румънците за храни са 34,3%.

България е заобиколена от своите балкански посестрими в рейтинга. Пред нас са сърбите, които отделят 34,5% от доходите си за храна, а зад нас македонците, чийто разходи са 37,8%.

От балканските държави по-напред са Турция, нареждаща се на 20 място с 19,7% разходи за храна, и Гърция – съответно 23 място и 20,4%. Словения, Хърватия и Черна гора също могат да се похвалят с по-висок стандарт на живот от нас.

Най-малко пари за трапезата отделят в Люксембург /8,7%/, Великобритания /10%/ и Холандия /10,6%/. В първата десетка на благополучните държави с високи доходи са: Ирландия, Финландия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Дания и Германия. В най-силната икономика на ЕС за храна се харчат средно 12,1%, а за алкохол и цигари – 1,7% от парите на домакинствата.

В последната тройка Молдова, Казахстан и Украйна /50,9%/, където приблизително половината от парите отиват за храна.

При съставянето на класацията са анализирани бюджетите на домакинствата през последните години. Като правило колкото по-нисък е делът на разходите за храна, толкова е по-висок жизненият стандарт, толкова по-големи са разходите свързани с удовлетворяване на други потребности – посещение на ресторанти, образование, развлечение, пътешествия. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама