Сергей Станишев: През следващата година можем да бъдем в Шенген

19:02, 16 дек 18 / Политика 25 2410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-реалистично е през 2019 година България и Румъния да бъдат в Шенген с всички граници. Но за това е нужен натиск, нужна е дипломатическа офанзива. Позицията на ЕП от тази седмица за Шенген дава още един инструмент на правителството за натиск в Съвета за приемането ни. Това заяви лидерът на Партия на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за Bulgaria ON AIR.

Станишев заяви, че има въпроси в Европейският съвет, по които Холандия има интереси трябва да преговаря, като отстоим интереса на страната за Шенген. Според него Холандия нарушава европейските закони.
„В последната година набира скорост една тендензия, която ще затвърди това неравенство и двоен стандарт като третиране спрямо България и Румъния“, заяви Станишев, пояснявайки, че според него поетапното приемане на страната ни в Шенген - първо по въздух и по море – и после неизвестно кога сухопътно е абсолютно неприемливо.

"Срамно е, че Европейският съвет на присъства на дебата в ЕП тази седмица за Шенген, защото този дебат и тази позиция се отнасят към Европейския съвет. Нямаше ги, защото няма какво да кажат. През юли министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Австрия, казаха пред комисията LIBE, че по време на австрийското председателство въпросът за България и Румъния в Шенген ще бъде поставен и ще бъде разгледан. Това не се случи," заяви лидерът на ПЕС.

"Неочаквано, но не решаващо, както личи от резултата" - така Сергей Станишев коментира отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса в Лисабон, където той беше преизбран за лидер на ПЕС трети мандат. Той  коментира избора си и забавеното поздравление от ръководството на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама