Румен Радев: Доверието и взаимното уважение са ключът към икономическия обмен между България и Йордания

13:03, 16 дек 18 / Политика 25 881 Topnovini

В днешния динамичен и глобален свят свързаността се измерва с контактите между хората, а нашите сънародници, живеещи в Йордания, и йорданците, завършили български университети, са живата връзка между двете страни. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Аман с представители на българската общност в Йордания. Президентът подчерта, че откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи още повече отношенията между двете приятелски държави и ще насърчи диалога между хората и бизнеса. 

Той изрази надежда, че тази визита ще даде прагматични резултати с оглед на икономическия форум, организиран в рамките на посещението в Аман, с участието на представители на 30 български компании и институциите, насърчаващи  връзките между бизнеса.

„Както България, така и ЕС отчитат големите усилия на Хашемитското кралство да гради сигурност, мир и стабилност в региона. Вие носите на плещите си голям морален товар“, заяви още президентът и допълни, че страната ни подкрепя мирните и конструктивни инициативи на Йордания за стабилизиране на региона. По думите на българския държавен глава, благодарение на балансираната си политика страната се е оформила като остров на стабилност в Близкия Изток.

В срещата участваха представители на Клуба на завършилите в България йордански граждани, представители на българската общност в Йорданския университет, наши сънародници, които живеят и работят в Йордания. Искане за българско училище в Йордания и серия от проблеми около издаването на българско гражданство – с тези теми президентът беше посрещнат от общността ни в Аман. Част от нея е Сухер – женена за българин, живяла у нас 10 години.
„В България в момента имаме проблеми с издаването на гражданство. Сигурно следите новините и знаете за проблемите с Агенцията за българите в чужбина”, отговори Румен Радев.
 
Президентът покани повече йордански младежи да следват в българските висши училища.

Межудвременно „София тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток - СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това беше договорено по време на бизнес форума в Аман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!