Министър Ангелкова: Очакваме 5% ръст на туристите през този зимен сезон

12:07, 15 дек 18 25 2147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миналият зимен сезон имахме над 1 600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, като основно най-голям брой туристи очакваме от нашите съседи - Гърция, Турция, Сърбия и Македония. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Дарик".

„Регистриран е доста голям интерес от британските туристи“, коментира още Ангелкова. Тя изтъкна, че макар и с по-малък брой туристи имаме посещение от Израел, Русия, Австрия и Германия.
„Има ръст на туристите, защото от една страна българския туристически продукт с всяка една година подобрява своето качество. От създаването на Министерството на туризма през 2014 година, когато България беше опозната като евтина туристическа дестинация, сега големите тур-оператори ни представят като държава, която предлага добро качество на разумна цена“, посочи тя.
Според нея това подобрява рекламата за страната ни, но в същото време самият бранш полага големи усилия, за да подобрява качеството на предлаганите услуги.
„Голяма част от чуждестранните туристи, над 72% отсядат в четири-пет звездни хотели, докато посещават България“, изтъкна още тя.
Според нея, за да бъдат изравнени туристическите посещения в България между летния и зимния сезон, трябва задължително да се инвестира в инфраструктурата на съоръженията.

По думите ѝ стоим доста по-добре на пазара от Сърбия и Румъния. „Мисля, че Румъния за първите 10 месеци на 2017 г. има туристи в рамките на 5 млн. Сърбия също има около 4 млн. чуждестранни туристи. Този ръст не е тенденция. Към момента България, за първите 10 месеца на годината, е на 10 място по ръст от всички държави членки на ЕС. Позицията е доста добра, миналата година бяхме на второ място като процент на ръста. Движим се успешно по отношение на устойчивост на дестинацията. Трета поредна година сме в топ 10“, обясни министърът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама