Жители на бургаски квартали се оплакват от проблеми с канализацията

16:45, 14 дек 18 25 1617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на бургаски квартал газят във фекални води въпреки реализиран проект за канализация. От общината обясняват, че той не е завършен, а за финализирането му се чакат пари от държавата.

Проектът за канализация за над 19 милиона лева започва през 2014 година и обхваща тогавашните села Рудник и Черно море. В него е включено всичко за нормално водоподаване и канализация. Той се финансира от Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда.

Днес Рудник и Черно море вече са квартали на Бургас след като бяха присъединени преди няколко години, но канализацията не стигна за всички. Като на улица Странджа например. Цялата е в дупки и трапове, а през два месеца старата канализация се запушва и хората газят във фекални води, предаде БНР.

„Почва да тече, тече два месеца, отпушат го, след два месеца пак се запушва и това нещо цяло лято мирише тука, зарази се носят. Проектът за канализация от 4 години е почнал, до нас още не е стигнал.“

„Кметският наместник – Таня Атанасова ли се казваше, на нея се обаждаме, отношение никакво. Даже беше пуснала, че трябва да събираме пари от живущите на улицата, за да си оправим канализацията на улицата с наши средства, която е изключителна общинска собственост, доколкото знам, улицата.“

„Ако трябва ние само ще си направим тази канализация, но няма да плащаме данък на общината, защо да го плащаме тоя данък?“, казват местни жители.

От Община Бургас са категорични, че проектът не е приключил, нищо че на страницата им е с такъв статус. Ресорният заместник-кмет Руска Бояджиева посочва, че той е успешно реализиран до момента, очаква се следващият транш на финансирането:

„В момента вътрешната канализационна и водопроводна мрежа може би е изпълнена около 50%. Проектът се разделя за целите на финансирането на няколко етапа, като етапите се обособяват на принципа обвръзка с канално-помпени станции и възможност за отвеждане на водите от изградената част от проекта. Т. е., гравитачни системи и съответно припомпване от канално-помпените станции До момента е финансирано, от 2014 до 2018 година включително, близо 11 300 000 лева.

Отпускането на финансирането се случва поетапно и на отделни траншове и за съжаление това е причината то да се разтегля във времето.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама