Повече от 500 хиляди българи ще получават месечна финансова помощ

16:30, 14 дек 18 / Политика 25 879 Topnovini
1

Повече от 600 хиляди са хората с увреждания у нас, които ще имат право от януари да получават месечна финансова помощ. За ½ милион от тях Агенцията за социално подпомагане служебно ще трансформира интеграционните добавки в новата помощ, но останалите ще трябва да подават заявления в дирекциите за социално подпомагане по местоживеене от януари.

"По наши разчети спрямо тези, които ползват вече някакъв вид добавка за социална интеграция, за които служебно съответно ще бъдат отпуснати новите помощи, около 140 000 биха имали право допълнително, ако подадат заявление и декларация. От януари непълната социална инвалидна пенсия от малко над 30 лева ще се изплаща от Агенция за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт, но реално хората ще я получат с парите през февруари", заяви социалният министър Бисер Петков.

Министърът обясни, че ако има случай, в който четвъртинката социална инвалидна пенсия отдолу и съответно интеграционните добавки, които лицето получава от АСП са в по-голям размер от това, което се получава като процент от линията на бедност, се запазва по-благоприятният размер".

Бисер Петков каза още, че се планира до 2021-а година от социалните домове да бъдат изведени абсолютно всички деца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.