На първо четене: Гражданска конфискация и при прекратено наказателно дело

10:35, 14 дек 18 / Политика 25 1961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът одобри на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Предложението беше подкрепено от 116 народни представители, шест гласуваха „против“, а 25 се въздържаха, съобщи БГНЕС.

Законодателната инициатива беше на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

Повод за промените стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В него се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество.

Към момента те са на обща стойност над 22 млн. лева по около 20 дела.

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама