В Лос Анджелис ще има музей, посветен на магията на киното

10:40, 14 дек 18 / Свят 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти век след като за първи път се появи идеята, музей, посветен на магията на киното, най-накрая ще се отвори в Лос Анджелис с първата временна изложба, посветена на японския аниматор Хаяо Миядзаки.
 
Академичният музей на Motion Pictures, който ще бъде открит до края на 2019 г., ще бъде посветен на миналото, настоящето и бъдещето на филма, предлагайки на посетителите поглед зад екрана и как се правят филмите.

"Лос Анджелис беше едно време и все още е до известна степен една от големите столици за продуцирането на филм, така че изглежда естествено място да имаме голям музей, който да гарантира, че наследството от филма живее", каза Кери Бръфър, директор на музея.
 
Проектиран от италианския архитект Ренцо Пиано, музеят, който ще струва около 400 млн. долара, ще бъде настанен в историческа сграда - Saban Building - и ще включва шест етажа, на които ще бъдат разположени изложбени площи, кафене, плюс театър с 1000 места.

"Музеят ще бъде събирателно място за любителите на филми и кани хора от цял ​​свят да преживеят и задълбочат нашата колективна любов към тази форма на изкуството, достъпна за всички", казва Даун Хъдсън, изпълнителен директор на Академията за филмова продукция Изкуства и науки.

"Както и при гледането на филм, пътуването до музея ще бъде вид сън, в който посетителите се чувстват като че ли са се промъкнали през екрана, за да видят как е създадена магията", добави тя.

Няколко холивудски звезди, включително Том Ханкс, Анет Бенинг и Лора Дерн, са участвали в проекта, организирайки събития за набиране на средства и призовавайки към подкрепа за идеята както в страната, така и в чужбина.

"Това ще бъде комбинация от Лувъра, Музея на модерното изкуство и Ермитажа", каза неотдавна Ханкс пред репортери. "Всеки, който идва в Лос Анджелис, ще иска да види какво има вътре и те ще останат за малко повече от няколко часа", уверен е той.
 
Музеят ще се отвори с ретроспекция, посветена на Миядзаки, чиито анимационни шедьоври включват "Princess Mononoke" и спечелилия Оскар "Spirited Away".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама