Експерт: Състоянието на лявата тръба на тунел „Ечемишка" е добро

09:40, 14 дек 18 25 1173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бивши шефове на Пътната агенция и няколко нейни служители отиват на съд, заради смъртта на жена в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". Преди две години осветително тяло се откърти от тавана на тунела и се стовари върху колата на Елена Горанова. Според разследването няколко пъти до 2017 година в различни доклади, проверки и сигнали е посочвано, че конструкциите на осветителните тела в "Ечемишка" са опасни и трябва да бъдат подменени.

Въпреки това разследващите установили, че Пътната агенция не е предприела никакви мерки, за да обезопаси осветителните съоръжения. Разследването е показало, че две години преди трагедията осветителната инсталация вече е била в аварийно състояние. Всички шест души срещу, които има обвинения вече са с мярка подписка. 6 опасни тунела на магистралите се нуждаят от спешен ремонт пък установи прокуратурата след инцидента в тунел "Ечемишка".  

"Състоянието на лявата тръба  на тунел „Ечемишка”, за почти 40-годишна експлоатация, е добро. Естествено, че трябва да се направи и ремонт така, както е направен на дясната тръба, който се вижда, че е сполучлив и добър", каза строителният инженер Владимир Жиянски, пътен експерт, проектант на мостове на АМ „Хемус”, в ефира на Нова телевизия.

„В лявата тръба се вижда технологичното изпълнение на съоръжението. Направено е на ламели. Естествено е, че между тях има фуга, в която попада вода. Предполагам, че при следващия ремонт ще бъде направено както в дясната тръба, където се вижда, че вода няма”, каза той.

Експертът беше категоричен, че е опасно в тунела да има вода, тъй като е възможно зимата да се образува заледяване. „Безусловно е опасно да има вода. Би трябвало да се направят мероприятия по отводняване и недопускане на атмосферна вода в рамките на тунела. Няколко пъти съм казал, че е нормално в опасни съоръжения, каквито са мостове и тунели, да има по-високо сцепление на настилките”, добави инженер Владимир Жиянски.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама