Обвиниха шестима длъжностни лица от АПИ заради смъртта на жена в тунел „Ечемишка”

10:35, 13 дек 18 25 1523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийската Окръжна прокуратура обвини шест длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за това, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на Е. Михайлова. Жената загина на 5 февруари 2017 г., когато върху нея падна лампа от тавана на тунел "Ечемишка".

Обвинения са повдигнати на Л. Лазаров, в качеството му на Председател на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, И. Захариева - член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, Д. Атанасов - член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и служител по транспорта, Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.

Част от металната конструкция на осветителните тела в тунела падна върху лек автомобил и причини смъртта на жената.

При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години.

По делото са събрани множество доказателства, включително заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН. Основните изводи относно причините за разрушаването на металната конструкция, настъпилото произшествие, извършените проверки на тунела и действията на АПИ са в резултат от заключението на комплексна експертиза, изготвена от седем вещи лица със съответна специалност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама