Влагат пет милиона лева за чистота на Търговище

18:10, 12 дек 18 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На близо 5 млн.лв. възлиза план-сметката на Община Търговище за разходи за хигиенизиране и чистота за 2019 г. Сумата е определена на база действащия размер на таксата за битови отпадъци, която няма да се вдига за следващата година, информират от администрацията на кмета Дарин Димитров, цитирани от БТА.

Най-много са парите за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии за обществено ползване. За тези дейности са предвидени над 2,1 млн.лв. Близо 1/3 от тях са за поддръжка на паркове и тревни площи и извозване на растителни отпадъци до площадката за компостиране. За закупуване на специализирани автомобили за събиране на битови отпадъци и зимно поддържане са предвидени 482 хил. лв. Планират се и средства за закупуване на съдове за битови отпадъци тип "Бобър", кошчета и изграждане на площадки за контейнери. 

Други 1,9 млн. лв. пък са разчетени за поддръжка, експлоатация, закриване и мониторинг на депото за битови отпадъци до село Пайдушко, което е с изчерпан капацитет. По тази причина отпадъците от бита от общината временно се транспортират до регионалното депо в кв. "Дивдядово", община Шумен. За сепарирането и обезвреждането им са предвидени над 800 000 лв. За отчисления за депониране на отпадъци, съгласно Закона за управление на отпадъците, са предвидени 410 000 лв. За закупуване на техника, необходима за рекултивация на депото в Пайдушко, което е задължителна дейност по закон, са планирани половин млн.лв. Още 770 000 лв. ще струва събирането и транспортирането на битовия отпадък до инсталацията за сепариране. 

Община Търговище е в процес на обработване на документите по обществената поръчка "Изграждане на нова клетка - разширение на Регионално депо за неопасни отпадъци за регион Търговище", както и по другата за услуги за предварително третиране на смесени битови отпадъци, допълват от общинската управа.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама