Превозвачи: Заложеното в Пакет "Мобилност" е удар срещу икономиката ни

09:50, 12 дек 18 / Политика 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента фазата на обсъжданията по Пакет "Мобилност" в Съвета на Европа е приключила, там нещата вече са решени. Топката е в Европейския парламент, до 10 януари няма какво да се случи, за да кажем, че тогава няма да има протест. Нямаме друг ход, освен протест, за да бъде чут нашият глас. Това каза председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев по БНТ.

Ако рестрикциите бъдат приети, ще се стигне до фалит на малки и средни предприятия, големи фирми ще прелокират бизнеса си, а икономиката ни ще загуби сериозен дял от БВП. Това е удар срещу българската икономика, не само срещу превозвачите, предупреди Арабаджиев.

По думите му превозвачите ни ще загубят конкурентоспособност, тъй като това ще доведе до увеличение на административните разходи.

"Пакет "Мобилност" има за цел превозвачите от Източна Европа да бъдат изтласкани от единния пазар. В началото единомислещите страни формираха блокиращо малцинство. Чехия и Словакия явно нещо са изтъргували и подкрепиха общия подход. Това може да е и заради конкуренцията на български и румънски превозвачи. Може да има и нещо обещано като политически елемент", коментира Арабаджиев.

Следва политическо решение, от следващата седмица българските превозвачи започват срещи с евродепутати и политици, за да може те да обяснят по линия на европейските политическите семейства до какво ще се стигне в крайна сметка, ако Пакет Мобилност бъде одобрен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама