Антикорупционната комисия оттегля искове за 21 млн. лева

14:05, 11 дек 18 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв. Това сочи първоначалният анализ на органите на комисията, съобщиха оттам.

Задължението произтича от публикуваното на 7-ми декември 2018г. Тълкувателно решение на Общото събрание на гражданската колегия на Върховния касационен съд. Според върховните магистрати, антикорупционният орган няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено.

По същото тълкувателно решение Софийският градски съд прекрати на 10 декември делото срещу Христо Бисеров за конфискация на имущество за 1,998 млн. лева. Мотивът на съда е, че бившият зам.-председател на Народното събрание е бил оправдан по наказателното дело, послужило за започване на процедурата по гражданска конфискация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама