Защо очната линия е вредна за очите?

11:30, 15 дек 18 25 2031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според изследвания очната линия е вредна за очите, тъй като те могат да се замърсят. Когато очната линия се постави върху вътрешната страна на клепача, е много вероятно да навлезе в окото и да причини инфекции. Попадайки в него, тя може да доведе до дискомфорт, сухота, раздразнение, зачервяване, замъглено виждане и разпространение на бактерии.

В състава на очната линия влизат восък, масла, силикон и оцветители. Направена е така, че да бъде трудна за почистване, за да може да бъде дълготрайна. Специално внимание трябва да обърнат жените, носещи контактни лещи, тъй като гримът може да причини сериозни последици за очите. Важно е обаче лещите да се свалят от окото преди премахването на грима, съветват от puls.bg

В проучване, проведено в Кардифския университет, жени са приложили очната си линия по два различни начина. Едните трябвало да ги нанесат на горния клепач, а другите на долния във вътрешната му част. Очите на участничките са били заснети за период от пет до десет минути след прилагането на грима. Изследователите отчели колко частици от очната линия попаднали в очите.

Резултатите показват, че най-много частици са попаднали в окото, когато очната линия е поставена на вътрешната страна на клепача. В много от случаите те попивали в окото или се придържали към контактните лещи, като причинявали дискомфорт и сухота. Експерти твърдят, че натрупването на остатъци от очната линия, може сериозно да увреди очите.

За да се избегнат инфекциите, експертите съветват очната линия да се сменя на всеки три месеца, тъй като, когато тя е стара, може да причини заразяване с бактерии и гъбички, които навлизат директно в очите. Друга препоръка, която дават те, е да се избягват продуктите, съдържащи олово, сулфат и фталат, тъй като те могат да раздразнят кожата. Като трети съвет се препоръчва очната линия да не се слага прекалено близо до клепачите, тъй като блокира маслените жлези, които отделят масла, предпазващи роговицата. Ако тя се нанесе прекалено близо, се увеличава шансът от попадане на бактерии директно в окото. Така се повишава и рискът от конюнктивит или получаване на т. нар. розово око.

Ако се появят симптоми на възпаление и зачервяване, е необходимо посещение при офталмолог, който да назначи съответното лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама