Майките на деца с увреждания с нова гражданска инициатива

11:00, 11 дек 18 / Общество 25 315 Topnovini
1

Майките на деца с увреждания са сформирали Национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички”, за да се проведе реформа. Това съобщи в предаването Тони Маринова, председател на Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун, пред bTV.

По думите й новата гражданска инициатива ще се бори за ратифициране на Протокола за правата на хората с увреждания на ООН, за промяна на модела на оценка на увреждането ТЕЛК. „Това е на дневен ред. Не сме против закриването на ТЕЛК, искаме да се промени тази функционална оценка, за да имаме не политика на помощи, а да имаме политика на доходи”, посочи Тони Маринова.

Тя добави, че няма разделение сред майките, а само 7 самозабравили се жени. Маринова сподели, че когато са обявили майките на деца с увреждания за правозащитници на държавата за тази година, няколко жени са се опитали да откраднат наградата от дете с увреждане, за да демонстрират материалната част на заслугите. „Ние имаме една обща цел, но средствата ни са различни“, поясни Маринова.

Вчера майките на деца с увреждания взеха наградата „Човек на годината“ на Българския хелзински комитет за 2018 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани