Отваря врати Софийският международен панаир на книгата

09:00, 11 дек 18 / Култура 25 1990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал стартират днес. Началото им ще бъде поставено от вицепрезидента Илияна Йотова. Панаирът и фестивалът се провеждат на общо шест нива в НДК и ще продължат до 16 декември.

Най-мащабният книжен форум у нас предлага повече от 160 изложбени щандове, наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 80 гости. За първи път по време на панаира ще се проведат и професионални "Бързи срещи между издатели и илюстратори" (13 декември), отново ще бъде връчена Годишната награда на асоциация "Българска книга" за най-добър издателски проект "Златен лъв" (14 декември), специален акцент ще имат всекидневните събития, подходящи за деца и подрастващи.

Немскоезичната литература е в центъра на събитията под мотото "Четири страни - един език", когато заедно с партньорски организации от Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн, ще бъде представена разнообразна съвместна програма. Успоредно ще се състои VI Софийски международен литературен фестивал с участието на някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн - Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман.

Специален акцент на щанда на почетните гости (А1, полуетаж изток) е проектът за виртуална реалност "VRwandlung" на Гьоте институт в Прага. Режисьорът, почитател на Кафка и основател на стартъп, Мика Джонсън е адаптирал за виртуална реалност "Метаморфозата" - една от най-известните новели на ХХ в. Посетителите са поканени да се преобразят виртуално в Грегор Замза и да преживеят историята на Кафка по нов начин. Проявата предлага още срещи с писатели, дискусии и детска програма - всеки ден от 10 до 20 ч., в неделя до 19 ч.

Работно време на изложението е от 10:00 до 20:00 ч. всеки ден с изключение на 16 декември, неделя, когато ще можете да го посетите от 10:00 до 19:00 ч.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама