Каракачанов: ТЕРЕМ-Варна е на загуба, задълженията са близо 3 млн. лв.

11:05, 10 дек 18 / Политика 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Към настоящия момент „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД развива своята дейност основно на гражданския пазар за кораборемонтни услуги (93% от обема на приходите) и в по-малка степен като изпълнение на поръчки за специална продукция към МО, МВР и ВМС". Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на депутатско питане за дейността и финансово-икономическо състояние на „ТЕРЕМ”.

"За деветмесечието на 2018 г. дружеството е реализирало приходи в размер на 9,2 млн. лв., което е с 4% по-малко спрямо същия период на предходната година, когато са били в размер на 9,6 млн. лв. Финансовият резултат за деветмесечието на 2018 г. е нетна загуба в размер на 500 хил. лева, а задълженията са в размер на 2,83 млн. лв. Паричните средства на дружеството към 30.09.2018 г. са били в размер на 2,86 млн. лв., а към 31.10.2018 г. -3,1 млн.", уточнява министърът, цитиран от БГНЕС.

"Значителен е спадът на приходите спрямо приходите за деветмесечията на предходните 2016 г. (33 млн. лв.) и 2015 г. (21 млн. лв.), като основен дял тогава са имали приходите от съвместната дейност на дружеството и „ТЕРЕМ" ЕАД с командването на Руския военен флот. Загубата на този стратегически за предприятието пазар се дължи основно на променената геополитическа обстановка в региона и на прекратените взаимоотношения с военното командване на Руската федерация. Тези обстоятелства в комбинация с последствията от икономическата криза, довела до значително съкращаване на търговските кораби от нисък и среден клас, са довели до крайно намаляване на обемите на производство на „ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД и са наложили цялостна промяна в стратегията за развитие на дъщерното дружество от предприятие с предмет на дейност предимно специална продукция, към предприятие ориентирано към гражданския пазар", отбелязва Каракачанов.

Той допълва, че „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД е специализирано предприятие за ремонт на военни плавателни съдове и съоръженията, разположени на територията на дружеството, не отговарят на спецификите, необходими за приемане на големи търговски кораби. "Конкурентната среда, в която работи „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД в момента е силно агресивна и поради факта, че в района на Черно море съществуват немалко заводи със същия предмет на дейност, които разполагат със значително по-съвременни съоръжения и по-големи докове с капацитет за приемане на търговски плавателни съдове", подчертава още Каракачанов. Той добавя и че от началото на 2018 г. в предприятието тече процес на цялостна реорганизация на производствената и търговска дейност, като целта е освободените от военните руски кораби производствени мощности да бъдат заети с кораборемонт на търговски и граждански плавателни съдове.

Средната численост на персонала на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД за деветмесечието на 2018 г. е 556 човека, като числеността, съгласно информацията на управителя, е намалена с около 20% спрямо предходната година, основно за сметка на лица заети в административната и поддържаща дейност в завода. За производствените звена, дори и в момента се търсят и се назначават работници. Средната работна заплата в предприятието за деветмесечието на 2018 г. е 1 085 лева е нараснала с 6,58%, спрямо същия период на 2017 г.

"Към момента в „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД се изпълняват успоредно поръчки на ВМС на Република България, поръчки на ГДГП за ремонт и обслужване на полицейски катери и на външни търговски контрагенти за плавателни съдове клас „река-море", които за съжаление не са достатъчни за пълно натоварване на мощностите и цялостно запълване на производствения капацитет", подчертава министърът.

"Относно сигналите за нарушения и злоупотреби в дейността на дружеството, управителят на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД информира, че през м. ноември дружеството е приключила проверка от АДФИ за периода от 2011 г. до настоящия момент. Проверяващият орган е констатирал пропуски, относно някои процедури по Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. При проверката не са констатирани нарушения в търговската и производствена дейност на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД, които биха довели до изводи за злоупотреби и порочни практики в завода, водещи до лоши финансови резултати и генериране на загуби от дейността", уточнява още Каракачанов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама