Иран удвои ракетните изпитания през 2018-а година

14:22, 09 дек 18 / Свят 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Западното разузнаване има информация, че Иран е извършил тестове на ракети със среден обсег поне седем пъти тази година, което може да противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Според вестник Welt am Sonntag някои от тях са в състояние да достигнат територията на югоизточните страни на Европейския съюз. Според информацията, на която се позовава вестникът, Иран също е извършил пет теста на ракети с малък обсег на действие. Като цяло държавата е удвоила броя на ракетните тестове в сравнение с 2017-а година, посочва изданието.

На 1 декември държавният секретар на САЩ МайкПомпео обяви, че Техеран е извършил тест за балистична ракета със среден обсег, в противоречие с Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.
Членовете на Съвета за сигурност на ООН не се съгласиха дали последните тестове на Иран за ракети са в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност, приета в подкрепа на Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма. Постоянните представители на тези държави заявиха, че смятат, че иранските ракети не са в пряко нарушение, но са в "несъответствие" с Резолюцията.

По-рано иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му „не притежава атомни оръжия и не проектира ракети, които да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама