Китай притиска Канада да освободи главния финансов директор на Huawei

11:41, 09 дек 18 / Свят 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 декември докато сменяше полети във Ванкувър беше арестуван финансовия директор на Huawei Мън Уанжоу, която е и дъщеря на основателя на компанията Рен Джънфей. Арестът остана в тайна до средата на миналата седмица, когато стана ясно, че той е по искане на Щатите и е свързан с потенциално нарушаване на санкциите срещу Иран, припомни Ройтерс.

Китай предупреди Канада, че ще има тежки последици, ако не освободи веднага Мън Уанжоу, като нарече случая „изключително неприятен“. Ако бъде екстрадирана в САЩ, тя ще бъде обвинена в конспирация за множество финансови измами към институции, съобщи канадски съд в петък, а максималната присъда, която може да получи е 30 години. На заседанието за екстрадиране не бе постигнато решение след почти шест часа аргументи и контрааргументи, а изслушването беше отложено за понеделник.

Министърът на външните работи на Канада заяви пред репортери в петък, че отношенията с Китай са важни и ценни, а посланикът на Канада в Пекин увери компанията Huawei, че ще им бъде предоставен консулски достъп до Уанжоу.
Интересно е, че канадските власти са задържали Мън Уанжоу докато Доналд Тръмп се споразумя със Си Дзинпин за тримесечно примирие около вносните мита и начало на преговори, на които да се обсъдят всички наболели въпроси между страните. По-късно стана ясно, че Тръмп е бил държан в неведение за действията на канадските власти, за да не се отрази това на разговорите му с неговия китайски колега.

В изявление се казва: "Китай настоятелно призовава канадската страна незабавно да освободи задържаното лице и искрено да защити законовите права, в противен случай Канада трябва да приеме пълна отговорност за причинените сериозни последствия".
"Ние проследяваме развитието на този случай и се обръщаме към жалбите във Върховния съд на Британска Колумбия", каза служител на Държавния департамент на САЩ, говорейки при условие на анонимност.

Според Huawei към киберсигурността трябва да се подходи съвместно на глобално ниво, а производителите на оборудване не трябва да се третират различно според произхода или страната. "Изолирането на един производител не помага на индустрията да идентифицира и адресира по-ефективно заплахите за киберсигурността." Междувременно източници на Reuters споделиха, че китайската компания смята да похарчи 2 милиарда долара, за да подобри сигурността на софтуера на своите инфраструктурни продукти и така да адресира заключенията в тазгодишен доклад на британското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама