Спецсъдът остави Баневи в ареста

18:22, 07 дек 18 25 2271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Според мотивите на съдията няма опасност Баневи да се укрият, но има опасност да извършат друго престъпление.

Двамата ще отговарят по 7 обвинения. Най-тежкото - за пране на пари, а размерът е над 1 милиард лева. Евгения Банева нарече обвиненията "пълен абсурд" и пожела да бъде пусната под домашен арест, за да се грижи за децата си. Законът предвижда от 5 до 15 за Банев и от 3 до 10 за Банева.

Бизнесмените Николай и Евгения Баневи остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Прокуратурата обясни, че след смъртта на Дочка Банева от 2005 година, е започнало разграбването на "Полимери" и останалите приватизирани дружества. Оттогава е започнало и неизплащането на заплати, рязането на скрап и разрушаването на материалната база. От прокуратурата заявиха, че двамата могат да се укрият или извършат друго престъпление, тъй като имат финансовата възможност. Също така Николай Банев има заведено дело за натиск и побой над свидетел.

Защитата на Баневи обясни, че голяма част от обвиненията са несериозни, тъй като няма събран достатъчен доказателствен материала. Според адвокат Христо Ботев няма опасност подзащитниците му да се укрият или да извършат друго престъпление.

"Банева е майка и има три непълнолетни деца, които не е виждала от повече от 45 дни. Защитата смята, че не е налице обосновано предположение, че именно Баневи са извършители на деянието, за което са обвинени", каза още той.

Относно шестте тома секретни материали, които бяха внесени по делото, защитата обясни, че дори и от тях става ясно, че обвиняемите са искали да си дойдат в България, за да дадaт показания.

Съдът даде последна дума на задържаните. Николай Банев обясни пред съда, че повдигнатите им обвинения са фантасмагория и че очаква следващия път, когато се яви в зала, обвиненията от 7 да станат 77. Банев не може да си обясни как от обвинение за 1 милион евро само за седмица то е нараснало на над 600 милиона евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама