Избраха Александра Начева за изгряваща звезда на Балканите

15:50, 07 дек 18 / Спорт 25 1439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново признание за невероятния си сезон 2018 г. получи световната шампионка на троен скок при девойките под 20 години Александра Начева. 17-годишната пловдивчанка бе избрана за „Изгряваща звезда на АБАФ“ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) за 2018 година на церемония в Атина на 6 декември.

През годината Александра спечели световната титла на троен скок при девойките под 20 години в Тампере, Финландия, стана първа на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина, и взе сребърен медал на еврошампионата за девойки под 18 години в Гьор, Унгария. На балканските шампионати Александра завоюва три титли на троен скок при девойките под 20 години в зала в София, както и на скок дължина и троен скок на Балканското за юноши и девойки под 18 години в Истанбул, Турция.

Постижението на Начева от световното първенство – 14.18 е най-добро в света за годината при девойките под 20 години и нов европейски рекорд за девойки под 18 години.

През 2017 година в тази категория бе избрана българския талант в бяганията на средни и дълги разстояния Лиляна Георгиева.

За „Изгряваща звезда на АБАФ“ при юношите за 2018-а бе определен Михайло Кохан (Украйна), който спечели европейската титла на чук (5 кг) при юношите под 18 години с 87.82 – световен рекорд за тази възраст. Седмица по-късно Михайло стана вицешампион на света при по-големите с чук 6 кг, а на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина стана шампион.

И в трите състезания основният му конкурент бе Валентиян Андреев, който завърши втори в Гьор и Буенос Айрес, а в Тампере се класира за финал.

Имената на турският спринтьор на 100 м и 200 м Рамил Гулиев и специалистката в тройния скок от Гърция Параскеви Папахристу бяха обявени за атлет и атлетка на АБАФ на церемонията в Атина. Лично президентът на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) лорд Себастиан Коу уважи награждаването на балканската атлетика, а часове преди нея се срещна с президента на Гърция Прокопис Павлопулос.

Президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен и президентът на Българската федерация по лека атлетика, първи вицепрезидент на ЕА и президент на АБАФ Добромир Карамаринов също бяха в Атина за церемонията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама