Показаха новооткрита снимка на Васил Левски

13:24, 07 дек 18 / Култура и наука Сподели в: 25 1008 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8

За първи път историци показаха новооткрита снимка на Васил Левски. Тя е намерена в турския архив в Истанбул.

Уникалното при нея е, че този път е по-голяма и Васил Левски се вижда до кръста. Интересен факт е, че на гърба ѝ има негово описание – кой е, откъде е, с какви очи. Може би именно с тази снимка той е бил издирван в Османската империя.

„Историческата стойност на снимката е, че разбираме по кой портрет османската полиция издирва Васил Левски, и съчетанието с текста на гърба, който е почти текстът от разпита на Иван Фурнаджиев, един от тетевенските дейци, на 26 октомври 1872 г., който дава описание на физическия образ на Васил Левски, насочва по-нататък османските власти и активизира техните действия по издирването на Апостола”, отбеляза Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски”.

„Откриването на тази снимка заедно с други документи на вътрешната революционна организация в османския архив показва, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с голям набор документи и освен това документите, които произхождат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола”, допълни тя.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани