Проф. Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

09:40, 07 дек 18 25 1403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари", обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.
 
"Засега националният център официално е установил 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А (H1N1), известен като свински грип. Не всички районни здравни инспекции обаче изпращат качествени проби", уточни той.

Грипът А(H3N2) поразява повече възрастни хора и води до усложнения при заболяванията на белите дробове. Другият - А(H1N1), който беше по-разпространен миналата зима, поразява по-младите хора в активна възраст. Той тръгва бързо, но и отшумява по-бързо.

Проф. Кантарджиев пак напомни, че болните трябва да си стоят вкъщи, защото в едно затворено пространство ще заразят поне трима души. "Ако попаднете около болен човек, покрийте носа си мокра кърпичка и след това избършете бюрото си с такава кърпичка", посъветва още епидемиологът.

Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че мръсният въздух помага за разпространението на грипа, тъй като намалява имунитета на организма. "Най-важното е да се пазим от мръсния въздух с шалове и да избягваме дълги разходки", акцентира професорът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама