Токът на едро у нас е скочил с над 20% през последните месеци

19:48, 06 дек 18 25 2021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С между 12 и 15 процента на месец расте цената на тока на едро у нас.  Това сочат данни на Асоциация на търговците на електрическа енергия.

Шоковото поскъпване вече се отрази на енергоемките предприятия, а до няколко седмици може да го усетят още десетки хиляди компании на свободния пазар на ток.

В този завод електрическата енергия е 15% от крайната цена на продукцията. През юли, когато са договорени поръчките, токът е струвал 70 лева за мегаватчас.  

Живко Станилов, прокурист на чугунено-леярно предприятие, град Първомай, обясни пред bTV: „На първи декември цената скочи над 200 лева и ни принуди ние да спрем работата на завода". 

В критичната ситуация производството е принудено да мине изцяло на нощни смени, когато тарифата е двойно по-ниска. „Нощният труд е тежък труд. Не е като дневния”, отбелязва Атанас Будов, работник в чугунено-леярното предприятие в град Първомай.

Сделките се случват на енергийната борса. Според борсата драстичното поскъпване на тока в отделни часове не е показателно, тъй като средната цена през годината е била 80 лева за мегаватчас.

Посредниците при сделките изчисляват, че увеличението в последните два месеца надхвърля 20%. Това е довело до фалит на част от търговците.

„Това е все едно влизате в магазина за кисело мляко и единият ден е 1 лев, на следващия ден е 2 лева, след това 84 стотинки. При такива цени е много трудно да прогнозирате покупките и бюджета си”, обяснява Красимир Живачки – изпълнителен секретар на „Асоциация на търговците на ел.енергия”.

Едно от обясненията за поскъпването е вдигането на квотите за парникови газове от началото на годината. Тогава ТЕЦ-овете са плащали за тон около 5 евро, а сега 4 пъти повече.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама