Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София

10:00, 07 дек 18 / Култура и наука 25 651 Topnovini
1

На 7 декември (петък) от 19:00 часа в Дома на киното ще се състои прожекция на  филма "Квадратът", с което България ще отбележи Европейската нощ на киното. На събитието ще присъства комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която ще се включи в дискусия със зрители и филмови критици за богатството на европейското филмово творчество, неговото финансиране и популяризиране непосредствено преди прожекцията.

Първото издание на инициативата Европейска нощ на киното се провежда от 3 до 7 декември 2018 г. в целия Европейски съюз. С около 50 безплатни прожекции, тази инициатива на Европейската комисия има за цел да доближи Европа до хората и да покаже как ЕС не само допринася за развитието на творческите и културните индустрии в Европа, но също така е от полза за обществото като цяло.

Инициативата е част от подпрограма „МЕДИА“ на програма „Творческа Европа“, която да подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия. Тя осигурява финансиране за разработването, популяризирането и разпространението на европейски филмови произведения в Европа.

Програмата допринася за създаването на стотици професионални контакти, прави възможно гостуването на известни имена от света на киното по време на най-големите филмови фестивали в България, улеснява показването на качествени европейски филми на българския екран, подпомага киносалоните, които програмират приоритетно филми от Стария континент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани