Реалният вдъхновител на "Жажда" от Захари Карабашлиев почете премиерата на книгата

12:40, 06 дек 18 / Култура 25 1638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 300 души присъстваха на премиерата на „Жажда“ от Захари Карабашлиев с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов. Голямата изненада на вечерта обаче беше Спас Карафезов – реалната личност, вдъхновила историята на главния герой на „Жажда“.

Между звуците на плискащи вълни и чайки се чува глас: „На 18 години, 3 месеца и 2 дни загубих зрението си“. Един единствен прожектор осветява познат силует - този на Владо Пенев, който представи книгата в Младежкия театър.

Авторът, представител на издателството и художникът на книгата разведоха зрителите из необятния свят на „Жажда“ и разкриха малко повече подробности около процеса на създаване на творбата - за смесването на средствата на две различни изкуства, за морето и собственото минало като източник на вдъхновение, за неочакваните срещи и концептуалните решения.

Незрящият, но неуморен пътешественик в света на виждащите, Спас Карафезов открадна сърцата на публиката. След забавните истории, които гостът разказа като председател на Национално читалище „Луи Брайл“, той се впусна в разговор за живота в тъмнина на хората в България, за прекъснатите житейски пътеки, които слепотата причинява, и се обърна към всички, предизвиквайки сълзи в очите на редица от присъстващите: „Пазете очите си, хора! Радвайте им се и никога не утолявайте жаждата си за живот“.

След този финал място за други въпроси нямаше, а щастливата публика се реди около час и половина за автограф.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама