„Алибаба“ с първа платформа за електронна търговия в Европа

10:40, 06 дек 18 25 2531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайският интернет гигант „Алибаба“ откри първата европейска платформа за електронна търговия на европейския пазар. Целта е да бъде насърчена дългосрочната трансгранична търговия.

Церемонията по откриването се проведе в белгийския град Лиеж, на която присъстваха премиерът Шарл Мишел, както и посланикът на Китай в Брюксел Цао Чжунмин. Подписи към споразумението, въз основа на което проектът ще стартира, бяха поставени от белгийския вицепремиер Крис Питърс и висшия директор на „Алибаба“, Джеймс Сун, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Създаването на нова платформа за електронна търговия ще позволи на повече белгийски предприятия да взаимодействат с Китай и да популяризират висококачествени продукти от Белгия на китайския пазар за взаимна изгода", каза Чжунмин подчертавайки, че прагматичното сътрудничество между двете страни е получило "нов стимул за развитие".

От своя страна Шарл Мишел заяви, че тази нова платформа за взаимодействие ще повиши конкурентоспособността на белгийските и китайските предприятия на международната сцена.

В същото време „Cainiao Smart Logistics Network“, действаща като дъщерно дружество на „Алибаба“, сключи споразумение с летището в Лиеж за отдаване под наем на 220 000 квадратни метра за създаването на специален логистичен център, който в началния етап ще бъде инвестиран с около 75 милиона евро.

Според прогнозите новата електронна платформа заедно с придружаващата я инфраструктура през следващите пет години ще предостави на Китай внос на европейски продукти на стойност 200 млрд. долара.

„Алибаба Груп“ е една от най-големите компании за електронна търговия в света. Тя е основана през 1999 г. от китайския бизнесмен Джеком Ма. Капитализацията й през 2018 г. възлиза на около 500 милиарда долара, а броят на регистрираните потребители е около 80 милиона души по целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама