Британските депутати продължават с обсъжданията на Brexit

08:40, 05 дек 18 / Свят 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В британския парламент продължават дебатите по сделката за Brexit. Те ще продължат пет дни, преди вота на 11 декември.

В първия ден от дебалитет правителството на Тереза Мей претърпя провал. С 311 гласа "за" и 293 "против", депутатите решиха, че кабинетът Мей е проявил неуважение към парламента с отказа си да публикува пълния текст на правния анализ за последствията от излизането от ЕС.

Пред депутатите премиерът Тереза Мей призна, че сделката, която предлага, не е съвършена. Но прикани да не се допуска стремежът към съвършен, по думите й, Brexit да предотврати един добър Brexit за британския народ. Мей призова всички депутати да подкрепят споразумението.

В същото време опозиционният лидер Джереми Корбин изрази надежда, че парламентът ще отхвърли сделката.

Депутатите гласуваха правителството да публикува преди вота пълното правно мнение на главния прокурор за излизането от Европейския съюз, както и да обясни ясно какво следва, ако следващия вторник парламентът отхвърли споразумението.

Във вторник стана ясно, че Великобритания има право едностранно да спре процеса по напускане. Това становище изрази генералният адвокат на Съда на ЕС. То не е законообвързващо, но по традиция Европейският съд го взима предвид при произнасяне на решения.

Позицията на кабинетът Мей остава непроменена - Великобритания ще напусне ЕС. Досега ЕК твърдеше, че Островът не може едностранно да спре развода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама