Близо 200 000 души ще получат енергийна помощ тази зима

19:50, 04 дек 18 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 180 хиляди души, одобрени да получат енергийна помощ за тази зима, ще се отопляват с дърва, въглища или пелети, които ще си закупят сами, съобщиха за Дарик от Агенцията за социално подпомагане. Заради поскъпването на енергоносителите помощта от 374 лева, която се полага за петте месеца на зимата, е изплатена накуп и средствата вече са получени от хората, обясни Бойка Тодорова, главен експерт в отдел "Социални и семейни помощи" в агенцията. По думите й все по-малко хора желаят да получат помощта в натура, чрез директно предоставяне на дърва или въглища. Еднократното подпомагане за отопление тази година е отпуснато на близо 210 хиляди лица и семейства.

Едва 6000 души са заявили, че през тази зима искат да получат дърва или въглища в натура, вместо да им бъдат отпуснати пари, с които да си ги купят. В същото време над 180 хиляди лица вече разполагат със сумата от 374 лева, с която да осигурят дърва, въглища или друг вид твърдо гориво за отопление. Те трябва да знаят, че не могат да ги похарчат за друго, и ще бъдат проверени от служителите на социалните дирекции, обясни пред Дарик Бойка Тодорова от Агенцията за социално подпомагане. 

"В случаите, когато е установено, че няма дърва, с което да се отоплява, те биват санкционирани и наказани за следващия отоплителен сезон да не получават целева помощ за отопление", посочи Тодорова.

Често в малките населени места, където получателите на помощи за отопление са основно възрастни хора, кметовете организират доставката на дърва и въглища по домовете на хората. Проверяваме как стоят нещата с тази организация в плевенското село Бреница, където миналата седмица починаха възрастни мъж и жена, всеки в своята къща, а техен съселянин написа писмо до институциите, в което твърди, че хората са умрели от глад, студ и мизерия. Кметът на Бреница д-р Пламен Лъжовски обясни, че помага на всички жители в нужда, но не се е занимавал с доставянето на дърва и въглища, с каквито хората в селото масово се отопляват. 
 
"По какъв начин, какво правят нямам никаква представа. Има и крадени дърва, лъжат, купуват си ги и се снабдяват по невидими начини", отбеляза Лъжовски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама