Владо Пенев представя романа "Жажда" на премиерата му в Младежкия театър

20:00, 04 дек 18 / Култура 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Актьорът Владо Пенев представя на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ кратката история за незрящия, но виждащ всичко Спас Карафезов – герой на новия роман "Жажда" от Захари Карабашлиев.

Малко повече от година след излизането на „Хавра“ – втория роман на Карабашлиев, спечелил две от най-престижните награди на родната литературна сцена – Националната литературна награда за български роман на годината на Фонд „13 века България“ и Наградата „Христо Г. Данов“, писателят ще зарадва почитателите си с нова, преплитаща светлина и мрак в себе си творба.
„Жажда“ (изд. „Сиела“) е кратка повест, която ще излезе на пазара на 5 декември с акварелните илюстрации на художника Дамян Дамянов и ще преведе читателя през света на сенките.

Млад мъж се събужда в реанимацията без спомен за тежката катастрофа, от която е оцелял по чудо. Единственото, което може да прави, обездвижен в шини, е да гледа болничния таван и с отегчение да слуша гласа на възрастния пациент на съседното легло. Съдбата трудно би събрала по-противоположни характери – бъбривият оптимизъм на стареца се сблъсква с горчивия скептицизъм на младежа. A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака.

Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното? В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама