Радев: България отхвърля завишаването на изискванията при намаляването на парниковите газове

15:42, 03 дек 18 / Политика 25 1612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България продължава да работи с всички партньори за пълното прилагане на Парижкото споразумение за климата. Увеличаването на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове не съответства на нашите национални интереси. Тази позиция на България представи президентът Румен Радев пред участниците в конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице. Радев е участник в срещата по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

"България приема и изпълнява всички изисквания от Парижкото споразумение за климата, но отхвърля завишените изисквания, защото те трябва да са съобразени с националните ни интереси", подчерта президента. "А за нас това означава запазване на работни места във въгледобива и защита на нашата конкурентоспособност и на нашата независимост в енергетиката, защото въгледобивът ни гарантира една пълна независимост от външни доставчици", уточни държавният глава.

Румен Радев смята, че България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработка и внедряване на нови екологично чисти форми на енергия: "Но когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна, предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото, по пътя на руските доставки на газ за България. Не само за България, а и за самия Европейски съюз".

За България социалният аспект е от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места. Това е позицията, която защити българският държавен глава в Полша. В речта си Радев посочи, че страната ни е на път да преизпълни целта от намаляване на емисиите с 20% за 2020 година в сравнение с 1990 година. През 2016 година емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто, в сравнение с 1989 година и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

"България продължава да работни с всички партньори за пълното прилагане на Парижкото споразумение", заяви Радев и допълни, че страната ни се ръководи от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

На конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице държавни и правителствени ръководители от цял свят и представители на международни организации обсъждат как да бъде приложено Парижкото споразумение от 2015 година, чиято цел е да ограничи глобалното затопляне.

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът за прекратяване на добива на твърди изкопаеми в ЕС като мярка за ограничаване на глобалното затопляне. Такъв призив за прекратяване на добива на въглища отправи австрийският президент Александър ван дер Белен.

България има единна позиция, каза и министърът на екологията Нено Димов и поясни, че тя е в защита на българската енергетиката: "Това, което е договорено в Парижкото споразумение, трябва да се следва, но по-високи амбиции към днешна дата България не може да подкрепи. Трябва да сме наясно с това, че тези амбиции ще дадат резултат следващите 10 години. Нека да видим първо какъв е резултатът, преди да говорим дали тези амбиции трябва да се завишат или посоката трябва да бъде различна. Що се отнася до това дали не трябва да има преструктуриране, това не е процес, който може да стане за една нощ. Това е посока, в която при всички положения ще се развиваме, но нека да вървим стъпка по стъпка, за да имаме устойчивост", предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама