НАТО ще обсъди обстановката със сигурността в Черно море

14:30, 03 дек 18 / Свят 25 1311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на външните работи от НАТО ще обсъдят на заседанието си във вторник и сряда в Брюксел обстановката в Черно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че напоследък алиансът е увеличил присъствието си в региона, включително с повече охрана на въздушното пространство и допълнително време за пребиваване на съюзнически плавателни съдове в акваторията.

Столтенберг повтори призива на алианса Русия да освободи задържаните украински моряци и кораби, както и да осигури свободен и безусловен достъп през Керченския проток и до пристанищата в Азовско море. "Наблюдаваме обстановката внимателно", добави той.

Генералният секретар не отговори на въпроса дали САЩ са готови да се оттеглят от договора за неразпространението на ядрени ракети с малък и среден обсег, но повтори, че Русия нарушава споразумението. По неговите думи руската страна е разположила нови ракети в Европа, които могат да достигнат европейски градове за минути.

"Времето изтича, нещата не може да продължават така. Всички съюзници подкрепят виждането, че спазването на договора е много важно. Съюзниците призовават Русия изцяло да изпълнява договореностите. Вярваме, че договорът е важен за сигурността. Ще вземем необходимите решения, за да защитим съюзниците", каза Столтенберг.

Попитан дали може да се очаква разполагането на нови ракети на САЩ в Европа, той уточни, че НАТО не повтаря действията на Русия. "Ще направим необходимото да имаме съответната готовност, която осигурява сдържане. Не възприемаме огледално поведение, но отговаряме твърдо и съразмерно", добави генералният секретар. "Договорите нямат смисъл, когато са изпълнявани само от едната страна по тях", коментира той.

Столтенберг съобщи, че когато Македония приложи Преспанското споразумение, НАТО ще бъде в готовност да подпише протокола за присъединяването на страната към пакта. След това македонското правителство ще започне да присъства на срещите на НАТО, ще последва ратификация в държавите от пакта и цялостно членство на Македония в алианса.

Попитан за оценка на случая с Никола Груевски, Столтенберг заяви, че въпросът трябва да бъде уреден между Скопие и Будапеща.

По неговите думи министрите от НАТО ще утвърдят възможността Босна и Херцеговина да започне да изпълнява годишни планове за присъединяване към военнополитическия съюз. "Властите в Сараево трябва да решат дали да използват тази възможност", добави той.

"Цената да напуснем Афганистан е по-голяма от цената да останем", посочи генералният секретар. Той поясни, че целта на съюзниците е да не бъде отваряно пространство за утвърждаването в Афганистан на терористични организации, които подготвят удари по цели в държави от НАТО. "Помагаме на Афганистан, но и на себе си", добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама