Обсъждат системата „бонус – малус” в НДК

07:40, 03 дек 18 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички, които имат интерес, могат да изкажат мнението си за промяна на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” по време на организираното публично обсъждане на системата "бонус - малус". Могат да бъдат давани конкретни предложения как шофьорите, които са изрядни на пътя, да бъдат поощрявани, а нарушителите - справедливо санкционирани.

Обсъждането е организирано от Комисията за финансов надзор (КФН), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

В обсъждането са поканени да се включат всички заинтересовани - неправителствени организации, представители на бизнеса, застрахователи, граждани, медии и други. Обществената дискусия ще се проведе от 9.00 до 17.30 ч. в Националния дворец на културата.

Първоначалният вариант на наредбата за въвеждане на системата „бонус - малус” в автомобилното застраховане предизвика множество спорове за това дали е справедлива системата за оценяване на шофьорите и дали автомобилите трябва да "носят" отговорност.

Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина „Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус класовете. Това обаче ще става няколко години след влизането в сила на системата.

Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване на застраховката с 400%. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв., а в най-лошия 1200 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама