Тайбе Юсеин беше определена за №1 в борбата

16:47, 30 ное 18 / Спорт 25 1695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тайбе Юсеин беше обявена за най-добър състезател за 2018 г. от Българска федерация по борба по време на церемония, проведена на тренировъчния център на комплекс "Диана". Нейни подгласнички станаха Биляна Дудова и Кирил Милов.

Юсеин изпрати най-успешната си година в спортно отношение, след като спечели европейска и световна титла в категория до 62 кг., а освен това не загуби схватка от януари насам. Тя получи наградата си от спортния министър Красен Кралев, който благодари на всички за успешния сезон и пожела още повече върхови постижения.

"Чувствам се много щастлива. Трудих се и постигнах целите си, а хората оцениха всичко това. Сега вече започва новият сезон с подготовка на Белмекен. Догодина имаме още две европейски първенства и световно, на което ще се дават квоти. Надявам се още тогава да си осигуря място на олимпийските игри в Токио", заяви Юсеин.

Биляна Дудова остана със сребърен медал в категория до 57 кг. на световното първенство по борба, което бе проведено в Будапеща. Кирил Милов спечели сребърен медал в категория до 97 килограма класически стил. В десетката попаднаха още Юлияна Янева, Захари Зашев, Едмонд Назарян, София Георгиева, Даниел Александров, Мими Христова и Айк Мнацканян. Наградата за перспективен състезател спечели Стоян Йорданов, а за пробив в световния спорт - Едмонд Назарян.

"Изпращаме по-успешна година от миналата. Спечелихме 22 медала от световни и европейски първенства, както и младежки олимпийски игри, което е с три повече от предходната. Гордея се с труда на всички състезатели и съм благодарен, защото без тях нямаше да имаме тези успехи. Желая весели празници на всички и нека следващата година бъде още по-успешна от тази", заяви президентът на федерацията Христо Маринов.

„Имаме женска школа, която е сред най-добрите в света. Преди имахме само Станка Златева, а сега има една група от 7-8 жени всяка една, от които може да вземе медал, да стане европейска или световна шампионка. Това е много важно с оглед на предстоящите Олимпийски игри, където е изключително трудно да се стигне до върха. А колкото по-голяма е конкуренцията в България, толкова по-голям е и шансът да имаме олимпийски шампиони. Имаме възраждане и в класическата борба, постигнахме много успехи, за което благодаря на всички състезатели, треньори и ръководството на федерацията“, каза министър Кралев.

Треньор №1 на годината стана националният селекционер на жените Петър Касабов, който изказа специални благодарности към всички, които са допринесли за успехите на момичетата и обяви, че през 2018 г. е получил от министър Кралев всичко, което е поискал.

Наградени бяха още спортни клубове, треньори и десетка на най-успешните състезатели.

През 2020 г. България ще бъде домакин на последната Световна олимпийска квалификация, а през 2019 г. приемаме Световно първенство за кадети. През 2019 г. турнирът в свободния стил „Дан Колов“ ще бъде т.нар. рейтингов турнир, като от резултатите от него ще зависи разпределението при тегленето на жребия за Световното и Европейско първенства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама