Румен Радев даде старт на "Българската Коледа"

12:57, 30 ное 18 / Политика 25 1978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев даде старт на новото издание на "Българската Коледа" в Стара Загора. Тази година кампанията е в подкрепа на децата с тежки заболявания, съвременна апаратура и комплексни грижи.

„Усилията ни тази година са насочени в помощ на деца с тежки заболявания и увреждания. Резултатите от новите медицински технологии и методи стават все по-добри, но има редица заболявания, където това е недостатъчно, където трябва едно продължително лечение, където трябва социална подкрепа”, каза президентът Румен Радев.

За миналата година събраните 2,6 млн. лв. бяха разпределени за лечението и рехабилитацията на 505 деца, също така и за закупуването на апаратура в 22 клиники в страната. Вече 15 години благотворителната инициатива е подпомогнала стотици деца с тежки и хронични заболявания.

Пред журналисти Румен Радев изрази надежда за възможно най-бързо приключване на ескалиращия конфликт между Русия и Украйна и призова за бързо освобождаване на украинските моряци, арестувани след опит да минат през Керченския проток. Сред тях има и бесарабски българин.

„Обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право да не нарушават законните граници”, коментира държавният глава.

Радев засегна и темата с миньорите от „Марица-Изток”, които се опасяват, че ще останат без работа заради новите европейски разпоредби. Радев отбеляза, че е добре, че и той, и правителството, и синдикатите са на едно мнение – Парижкото споразумение за климата трябва да се спазва, но без завишаване на целите.

„България трябва да съхрани работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политическа ангажираност към съхраняването на работните места на миньорите, но и гарантирането на трудовата им заетост в по-далечна перспектива”, каза още държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама