Румен Овчаров: Това, което пречи на проекта „Белене”, е, че държавата не знае какво да го прави

11:10, 30 ное 18 / Политика 25 1285 Topnovini
1

Проектът за АЕЦ „Белене” не трябва да започва отново, но нова процедура по икономическата страна на начинанието може да отблъсне инвеститорите. По този начин бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира ситуацията около Втора атомна пред bTV.

„В крайна сметка това е основният проблем на проекта „Белене“ – доверието. И сега, когато четем новата процедура, която са ни предложили в Народното събрание, аз поне си мисля, че тази процедура не създава основания за кой знае какво възвръщане на доверието“, каза Овчаров.

По негово мнение това, което пречи на проекта, е, че българската държава не знае какво прави с този проект и че веднъж на десет години се променя позицията по него – веднъж го строим, след десет години не го строим, след това започваме пак да го строим. Според него това отблъсква инвеститорите.

„Когато на първата част на процедурата си написал, че цената трябва да бъде 10 милиарда, не повече от 10 милиарда евро, а по-нататък в осмия етап си написал, че тя трябва да бъде 9 милиарда, не повече от 9 милиарда, очевидно, че тука някой е гледал в тавана и е писал цени“, обясни бившият енергиен министър.

По негово мнение е трябвало да назначат един консултант, който да се занимава с цялата процедура.

Овчаров отбеляза, че минаването на „Турски поток” през България е в наша полза, но не трябва да прибързваме с развалянето на сегашните договори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 232 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.