Парламентът окончателно отне НСО колата на Манолова

18:45, 29 ное 18 / Политика 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът отне правото на омбудсмана Мая Манолова да ползва кола и шофьор на НСО. Това решиха депутатите с окончателно приети текстове в бюджета за следващата година.

От месец омбудсманът Мая Манолова пътува за срещи с граждани из страната, използвайки обществен транспорт.

Предложението на ДПС да не се отнема това право на омбусмана, получи подкрепата на БСП и завихри скандал в залата. В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов каза, че свалят Манолова от кола на НСО и й отнемат шофьора. Седмица по-късно в отговор омбудсманът проведе мобилна приемна във влака София – Варна.

Нормативното закрепване на промяната днес предизвика бурен дебат в пленарна зала. "Първо – някой да отговори на въпроса, може би финансовият министър, защо на омбудсмана ѝ беше отнета колата преди месец? Променяме закона сега. Защо цял месец нарушавахте закона като ѝ отнехте колата?“, попита Георги Гьоков от БСП, критикувайки промяната. Според Гьоков институцията на омбудсмана се е утвърдила в една от най-сериозните в страната и не заслужава такова отношение.

"Ако случайно няма кола мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви шефката на бюджетната комисия и депутат на ГЕРБ Менда Стоянова .

"Не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от потиснатите народни маси човек трябва да бъде пазен“, каза още Стоянова. Стоянова акцентира, че не е нужно Манолова да се вози във влака или автобуса, защото бюджета на омбудсмана за догодина е 3,2 млн. лева. „От тях само 2 млн. са за персонал. Останалите пари са отпуснати за издръжка, има и за шофьор, и за кола“, допълни тя.

Това е човекът, който наистина си върши работата много-много добре. Неслучайно, има такова голямо одобрение. Не можете да го отречете. Нейните доклади в парламента ги гласуваме единодушно и ги одобряваме. Сега изведнъж обаче НСО трябва да спести разходи и се оглеждаме точно в лицето на Мая Манолова. Няма как да не си зададем няколко въпроса. Дали първо това не е по политическа причина, защото преди малко г-жа Стоянова се обърка. Може да ви дърпат ушите, г-жо Стоянова, защото за вас най-популярният човек трябва да е министър-председателят“, заяви соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Той предложи текстовете да се допишат и да се отнеме правото на НСО кола и на столичния кмет, защото Йорданка Фандъкова също е обичана.В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението. Едва 57 народни представители го подкрепиха, 87 гласуваха "против", а 18 се въздържаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама