Владимир Путин обвини украинския президент в организиране на провокация

18:15, 28 ное 18 / Свят 25 1221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин обвини лично украинския държавен глава Петро Порошенко в организиране на провокация с военния сблъсък между Русия и Украйна в Черно море, за да повиши политическия си рейтинг преди изборите. Това е първият коментар на Путин след случая миналата неделя, който ескалира напрежението между Москва и Киев и доведе до обявяване на военно положение в 10 области в Украйна и опасения от руска сухопътна инвазия.

Военното положение е в сила в 10 области в Украйна от тази сутрин.

Военно положение за първи път в историята на Украйна. В 10-е области, където е обявено, включително в Запорожска и Донецка области, вече текат проверки. На входовете на Бердянск и Мариупол са разположени контролно-пропускателни пунктове.

Макар и да не дрънчат силно оръжия, хората в тези гранични с Русия райони вече имат горчив опит и страх от войната в Източна Украйна.

Военното положение беше обявено след сблъсъка между руски и украински военни кораби в Черно море в неделя и мотивирано от президента Порошенко именно с опасност от руско нападение срещу Украйна. В интервю пред украински телевизии той показа украински разузнавателни доклади, според които през октомври Русия е увеличила три пъти броя на разположените си по границата с Украйна танкове.

В Москва отхвърлят украинските обвинения, че Русия се готви за война.

В първи коментар по инцидента в Черно море руският президент Владимир Путин го нарече "просто граничен инцидент" и обвини Петро Порошенко в организиране на провокация с корабите, за да въведе военно положение и вдигне политическия си рейтинг преди изборите на 31 март.

Перспективите за пълномащабен сблъсък между Украйна и Русия засега изглеждат нелогични и на мнозина експерти на фона на опитите на Кремъл да възобновява постепенно контактите със западните си партньори под натиска на санкции и икономическа криза. Но и в Москва вдигат политическите залози с оръжие. Днес Русия обяви, че ще разположи в анексирания от Украйна Крим - още един, четвърти, дивизион ракетни комплекси С-400.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама