Миньори от ''Марица- изток'' излязоха на протест

15:15, 28 ное 18 / Общество Сподели в: 25 357 Topnovini Автор: Topnovini
1

Миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево заради неясното бъдеще на енергийния отрасъл в региона.

Те настояват до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекс „Марица изток”. Обявиха се и за нова енергийна стратегия с визия до 2050 г., предаде bTV.

Енергетици и миньори поискаха сигурност за работните си места и ясна визия за развитието на енергийния отрасъл.

Безпокойството на хората е свързано с новите европейски правила за опазване на околната среда, които поставят под въпрос работата на термичните централи на въглища. 

Година, след като новите европейски екодирективи са ясни, официална позиция на държавата ще има ли отсрочка, за да покрият изискванията термичните централи, няма.

„Енергийната сигурност на България и нейната независимост зависи от нейното сърце. Това казват днес над 10 000 работещи в комплекса „Марица Изток”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Над 12 хиляди души работят в комплекса.

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД вече са закупени, а до 21 декември „Български енергиен холдинг“ ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на „Мини Марица-изток“ ЕАД, които я снабдяват с въглища, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред протестиращите в Раднево.

„Уверявам ви, че „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, каза Петкова пред работниците, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство.

Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. „Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално“, категорична бе Петкова.

Тя съобщи, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани