Хората в хроничен стрес не различават ярки предмети

19:00, 28 ное 18 25 2635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователи в Сибирския федерален университет (СФУ) установиха връзка между хроничния стрес и намаляването на чувствителността на очите към контраста. Елена Федоренко, доцент в катедра "Психологическо развитие и консултиране" в Института по педагогика, психология и социология на Сибирския федерален университет, говори за резултатите от изследванията пред ТАСС.

"Открихме, че подлагането на лицето на хроничен стрес има значително влияние върху способността му за качествено обработване на информация, постъпваща по визуален път. Това проучване дава по-точни отговори за естеството на последиците от хроничен стрес върху човешкото тяло, в частност относно характеристиките на възприемане и обработване на визуална информация, и също така дава възможност да се обмисли как бързо да се диагностицират симптомите на емоционална преумора в дадена организация, за да се предприемат оперативни мерки, способстващи възстановяването на работниците", обясни Федоренко.

Повече от 40 души са взели участие в експеримента - служители и студенти от Сибирския федерален университет.

Индивидите са били тествани за контрастна чувствителност - способността на окото улавя разликите в яркостта на два обекта, разположени в близост. Колкото по-голяма е чувствителността на контраста, толкова по-ясно окото улавя най-малката разлика. Оказало се, че тези участници в експеримента, които са били диагностицирани с "професионална преумора", са намалили своята контрастна чувствителност в сравнение с хората от другите групи.

Получените данни ще позволят на учените да напреднат в изучаването на ефектите от хроничния стрес върху човешкото тяло и да разработят по-бързи начини за диагностициране на професионалната преумора, смятат авторите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама