Менда Стоянова: Няма как да няма лимити при бюджета на НЗОК

09:40, 28 ное 18 / Политика 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той разполага с определена сума пари и разходът трябва да се вмести в тези суми". Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ по повод на приетия във вторник бюджет на НЗОК за 2019 година.

"Интересното е, че така както е гласуван бюджетът по пера – болнична, извънболнична и т.н. помощи, това, което вчера беше прието е именно през годината да не се правят прехвърляния на средства от едно перо в друго, за да може икономиите в една позиция да останат в нея. Много често в преходни години икономиите от извънболнична помощ отиваха за лекарствата", обясни тя.

Тя припомни, че с приемането на бюджета на НЗОК за следващата година се гласуват 500 млн. лв. повече пари за здравеопазване.

"Все пак, независимо от спектакъла от края на деня, се свърши полезна работа – беше приет бюджетът за следващата година на НЗОК. Колкото и да се отричат нещата, трябва да кажем, че тази година има над 500 млн. лв. повече пари, които ще се разходват именно в сферата на здравеопазването. Опозицията може и да отрича. Каза се „Няма реформи”. Напротив, точно с бюджета на Касата за тази година има изменение в доста закони именно, за да се направят реформи и да се подобри системата на харчене на тези пари. Доколко тези реформи се отричат от опозицията – това е нормално. Тя отича всяка промяна. Вчера гласуваха „против” по абсолютно всеки текст", каза Стоянова.

„Няма как с 8% здравна вноска да имаме нивото на здравеопазване като технологии и апаратура, въпреки че в много болници го има, и да сме недоволни. Парите за здравеопазване всяка година са повече, но в сравнение с това, което е необходимо,за да имаме съвременните здравни технологии те не са достатъчни”, обясни Стоянова.

Председателят на Бюджетната комисия в НС обясни, че новите стандарти, които ще бъдат приети в Закона за здравето са важни за повишаването на качеството на здравеопазването: „Надявам се, че промените, които се приеха вчера целят точно това – да се направят реформи, да се спрат течовете, да има ясно харчене на парите, ясен контрол. Така помежду текстовете минаха и коментари, че всъщност ще има нови изисквания към лечебните заведения, за да бъдат те такива и това е единствено и само с цел повишаване на качеството.  Така че не можем  да отричаме, че бюджетът на Касата не съдържа реформа”.

В бюджетната политика за 2019 година една от водещите политики е политиката по доходите, каза тя.

„Вярно е, че в сравнение с покупателна способност с тази в европейски държави имаме сериозен ръст. Вече сме на 50% от покупателната способност на водещите европейски държави и това ще се подобрява в следващите години, но акцентът в тазгодишната политика е именно повишаването на доходите, което включва не само повишение на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, но и чрез определени параметри като повишаване на минималната работна заплата, като повишаване на максималния осигурителен доход, на праговете за осигуряване – това е натиск от страна на държавата и към бизнеса за повишаване на заплатата и в частния сектор. Това обаче създава и напрежение в частния бизнес, защото, за да можеш да удържиш на повишението на доходите, при липса на работна ръка, самият бизнес е притиснат да дава по-високи заплати и трябва да може да си ги позволи”, обясни Менда Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама