Среща за правата на българите след Брекзит се проведе в посолството ни в Лондон

09:10, 28 ное 18 / Свят 25 529 Topnovini
1

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост". Присъстващите българи  получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка. 

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. Ето какво отговори заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър на въпроса ми дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за Брекзит – 29 март 2019 година:

"Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на "статут на уседналост". Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след "преходния период". 

Служители на двете ведомства имаха възможността да запознаят българските граждани с процедурата и необходимите документи, предаде БНР. Те отговориха изчерпателно на многото им зададени въпроси и за напълно конкретни случаи. На срещата присъстваше и българският зцаместник министър по труда и соцалната политика Зорница Русинова. На въпроса как гледа българското правителство на цеиля този процес тя отговори:

"Първото нещо, което трябва да кажем е, че интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението".

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани