Каракачанов иска Министерство за българите в чужбина

16:35, 27 ное 18 / Политика 25 1399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предлага да се възстанови несъществувало министерство. „Закриването на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) би имало смисъл, ако на негово място се възстанови съществувалото по време на първия мандат на Борисов Министерство за българите в чужбина”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Според Каракачанов едно министерство ще се грижи по-добре за политиките на държавата по темата. "Трябва да има сериозен държавен орган", заяви още вицепрмиерът, според когото е по-добре това да е министерство, отколкото държавна агенция.

В 87-ото правителство на България Божидар Димитров (1945-2018 г.) беше назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

На последното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви пред членовете на кабинета, че агенцията ще бъде закрита.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос", каза Борисов. "Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", коментира още Бойко Борисов.

От октомври председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е задържан. При спецакцията в агенцията задържани бяха над 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. Оказа се, че над половин милион лева държал в сейфа си секретарят Красимир Томов. Според изпълняващия функцията на временен ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров доказателствата, с които разполага спецпрокуратурата по казуса са безспорни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама