Радев обсъди с Каракачанов възстановяването на връзките между Червен бряг и Чомаковци

17:30, 27 ное 18 25 1360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с постъпили сигнали в президентската институция от страна на местните власти и граждани за разрушен мост между Червен бряг и Чомаковци на река Искър, което създава затруднения за транспорта, медицинското обслужване и снабдяването с лекарства на хиляди граждани от 6 населени места в Община Червен бряг. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Жителите на Чомаковци настояват за навременна реакция от страна на държавните институции и за изграждането на временен мост, който да разреши техните проблеми.

Президентът апелира за бързото разрешаване на този въпрос и вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта, че Министерството на отбраната следи ситуацията и работи за предоставянето на понтонен мост за възстановяване на транспортните връзки между Червен бряг и Чомаковци.

За спешния ремонт на авариралия мост при Червен бряг, според експертно становище, са необходими 985 000 лева. Това съобщи на пресконференция днес областният управител на Плевен Мирослав Петров, цитирн от БТА. 

След избора на изпълнител за укрепване на съоръжението, са нужни от три седмици до месец за приключване на ремонтните дейности, като ще бъде възстановена товароподемността на моста до 5 тона, допълни Петров.
По думите му той е получил уверение, че въпросът за моста ще бъде внесен за разглеждане в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет още днес. 

Според областния управител на Плевен забавянето е повлияно частично от общината, защото документите за комисията били внесени в петък - 23 ноември. 

Депутатът Пламен Тачев се ангажира да съдейства на общината за максимално съкращаване процедурата по избор на изпълнител, след отпускане на средствата, както и да следи от близо решаване на този тежък за Червен бряг проблем. 

Според експертно становище, мостът над река Искър от Червен бряг за Горник не може да се използва от МПС, докато не бъде укрепена основата - фундамента на стълб 2. Поради аварията от 24 октомври т.г. кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов обяви частично бедствено положение, което обхваща 6 селища, които са с прекъсната пряка пътна връзка с общинския център. Това предизвика големи неудобства за живеещите в този район хиляди хора, част от които работят в Червен бряг, за децата им, учещи в града, които са крайно затруднени в своето ежедневие. 

Поради забавяне решаването на проблема е сформиран стачен граждански комитет, който днес се очаква да предприеме протестни действия от 16.00 ч. до 17.30 часа, каза Петров. На въпрос на журналисти областният управител отговори, че не той, а кметът на общината трябва да обясни на гражданите какви стъпки са предприети за решаване на проблема, защото това съоръжение е общинска собственост. 

Петров допълни, че до момента в областната администрация не са постъпвали сигнали за други компрометирани мостове на територията на област Плевен. По думите му има един стар мост при село Козар Белене, който също е общинска собственост, и за чието обновяване се търсят пари по европейски програми.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама