Сняг и ниски температури от сряда

07:15, 28 ное 18 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната, ще се създаде сложна метеорологична обстановка. През нощта валежите ще обхванат страната, ще се усилят и на места ще са значителни. До сутринта почти навсякъде в Северна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на североизточните райони, където все още ще превалява дъжд при отрицателни температури в приземния слой и ще се образуват поледици и обледеняване на
проводници.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за ноември - от север бързо ще се повишава.

В сряда в Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България - силен до бурен север-североизточен вятър, и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход. Сутринта температури ще са минус 2-0 градуса - в Северна България, до 4-8 градуса - в Южна България, а към 14:00 часа минус 4-минус 2 градуса - в Северна България и по високите полета, до 2-4 градуса - в Горнотракийската низина.

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат.

По Черноморието ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има валежи, като по северното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще бъдат от минус 2-0 градуса по северното крайбрежие до 6-8 градуса - по южното. Температурата на морската вода е 10-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В четвъртък и петък снеговалежите ще отслабнат, през първия ден ще са главно в Предбалкана и в югоизточната половина от страната, през втория - в Източна България. В югоизточните райони и в Родопите валежите ще са умерени и там ще продължи да се натрупва снежна покривка. По-късно през деня в петък от югозапад облачността ще се разкъса. В четвъртък все още вятърът ще е умерен и силен - с него застудяването ще продължи, в петък - ще отслабва.

Минималните температури в петък в цялата страна ще са отрицателни, предимно между минус 7 и минус 2 градуса, най-ниски в Северна България - до минус 10 градуса. Максимални - между минус 6 и минус 1 градуса, в крайните югозападни райони и на места в Горнотракийската низина - 3-4 градуса над нулата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама