БАБХ намали таксата за изследване на дивечово месо за африканска чума

15:30, 27 ное 18 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ намали таксата за изследване на дивечово месо за наличие на трихинелоза и африканска чума. Вместо 12 лева, ловците вече заплащат само по 50 стотинки за изследване на месото от отстреляния дивеч. Промяната цели да се ограничи разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

В единствената лаборатория за изследване към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград на ден се обработват десетки проби. Новите такси са въведени от началото на ловния сезон. Символичните 50 стотинки ловците плащат само ако предоставят взети и съхранени правилно проби.

"С цел да се стимулират ловците да изпращат проби окомплектовани по надлежния ред, които да бъдат изследвани едновременно както за трихинелоза, така и за африканска чума по свинете. Ранното диагностициране както на трихинелозата, така и на африканската чума по свинете е с цел да се предотврати опасността за консуматорите, както и за свиневъдния бизнес", обясни Д-р Мария Христова, лаборант към Окръжна дирекция на безопасност на храните - Благоевград, предаде БНР.

В ловните дружини новината за по-ниските такси се приема с радост.

"Дадоха един стимул за ловците. Бих казал, че не е малка таксата преди за трихинелоза - 12 лева, ако са отстреляни 5-10 прасета, това е така доста солидна сума в това отношение навременно и правилно реагираха представителите на държавата да намалят тази такса, по този начин", коментира Иван Василев, председател на ловно дружество "Сокол".

Ловците от Благоевград и Симитли от началото на сезона са отстреляли около 105 диви свине, което е наполовина от нормалния лов за периода спрямо минали години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама