Украйна ще се обърне към световните организации заради ситуацията в Керченския проток

08:00, 27 ное 18 / Свят 25 1889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Украйна прие постановление за обръщане към ООН, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Организацията за демокрация и икономическо развитие (ГУАМ) и националните парламенти на страните по света заради ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предаде БТА.

Решението бе подкрепено от 272 депутати при необходими 226. "Постановлението на парламента моли международните организации да окажат помощ на задържаните в Русия украински матроси, да засилят санкциите срещу Русия, да изпратят наблюдатели в района на Керченския проток с цел избягване на ескалация на напрежението и да предоставят военна помощ на Украйна", заяви председателката на парламентарната комисия за международна политика Анна Гопко.

В граничните райони на Украйна с Русия от сряда, 28 ноември, ще влезе в сила 30-дневно военно положение, реши още парламентът, който одобри предложението на президента Петро Порошенко. Това стана с 276 гласа „за“, при необходими най-малко 226.

Военното положение ще влезе в сила само в 10 украински области - пограничните с Русия, и по крайбрежията на Украйна на Черно и Азовско море. „Именно там Русия може да ни нанесе удар“, обясни Порошенко пред депутатите. Военното положение ще продължи 30 дни - до 27 декември.

Парламентът в Киев прие и постановление за провеждане на редовни президентски избори на 31 март 2019 година.

Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинения за инцидента, а Европейският съюз призова за намаляване на напрежението и освобождаването на задържаните украински моряци.

За днес е насрочена среща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

По-рано по инициатива на Съединените щати бе прекъснато поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъде обсъдено възникналото напрежение. Американският посланик в световната организация Ники Хейли определи действията на Русия по задържането на украинските кораби като незаконни и призова Москва за освождаването на моряците и плавателните съдове и за намаляване на напрежението. Ники Хейли предупреди, че Вашингтон ще продължи санкциите, свързани с анексирането на Крим.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата.

Руският представител в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски обясни, че незаконни са действията не на неговата, а на украинската страна. Той обвини украинските власти, че са планирали инцидента заради ниския политически рейтинг на президента Петро Порошенко

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама