БФЖ: Домашното насиелие е обществен проблем

13:32, 25 ное 18 / Крими 25 869 Topnovini
1

28 жени бяха убити от ръката на техен бивш или настоящ съпруг/партньор според медийни публикации. Българската държава не събира представителна статистика за насилието над жени у нас.
Но се предполага, че броят на убитите е по-висок, защото има случаи, които изобщо не са стигнали до медиите. Но липсата на официална статистика е една малка част от много по-големия проблем, а именно – абсолютното неразбиране на размерите, причините, последствията от насилието над жени и домашното насилие от страна на правителството, както и неговото пълно безхаберие и бездействие години наред. 11 месеца и 28 убити жени доведоха до безумен дебат, в който се размениха реплики, тип „Жената през деня гони мъжа си с тиган, а вечер огласяват махалата“ (Димитър Стоянов, БСП) и до предложени промени от ПП ГЕРБ и гласувани на първо четене, които са абсолютният минимум в борбата с насилието над жени.

Единственото, което ПП ГЕРБ предлага са по-тежки наказания за извършен акт на домашно насилие и криминализиране на преследването.
Вместо цялостна политика и пълен пакет от мерки за борба с насилието над жени, получихме 13 предложения за промени в Наказателния кодекс, които безспорно са нужни, но са напълно безполезни без да бъдат част от по-широка рамка за преодоляване на домашното насилие. И отново – личи си пълното неразбиране на проблема от страна на правителството, което прие на първо четене тези предложения – логиката зад тях е „ще наказваме по-строго, когато нещастието се случи“. А правилната логика трябва да е „какво трябва да направим, за да предотвратим насилието да се случи?“.

БФЖ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 56 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.