Лидерите на ЕС ще обсъдят споразумението за Брекзит

09:40, 25 ное 18 / Политика 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съвет ще заседава днес, за да утвърди постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се да бъдат подкрепени проектът на споразумението и документ за рамката на бъдещите отношения с Лондон, съобщава БТА.

Снощи отпаднаха опасенията, че Испания може да провали заседанието заради това, че двата документа не разглеждат въпросите около Гибралтар. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в навечерието на срещата, че ЕС е издържал изпитанието по единство в преговорите. Той уточни, че Великобритания може да разчита на четиригодишен срок след оттеглянето си през март догодина, за да успее да договори бъдещите си отношения с ЕС.

След днешната процедура следва постигнатите договорености, за да влязат в сила, да бъдат гласувани в британския парламент, от Европейския парламент, както и от национални и общински парламенти и съвети в ЕС.

Ако сделката бъде отхвърлена от някоя от тези инстанции, Великобритания може да избере да напусне ЕС през март догодина без споразумение, както и да реши да оттегли искането си за напускане.

В последния случай решението за прекратяване на процеса ще трябва отново да намери единодушна подкрепа в Европейския съвет.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама